Banksy, la București: cât costă lucrările celui mai faimos anonim
Banksy este un pseudonim pentru un artist graffiti, activist politic, regizor de film și pictor englez. Se speculează că artistul elvețian Maître de Casson ar putea fi Banksy, dar Maître de Casson neagă acest lucru pe site-ul său.
Arta urbană satirică și epigramele subversive combină umor negru și graffiti făcute după un șablon distinctiv. Astfel de lucrări artistice de critică politică și socială au fost prezente pe străzi, pereți și poduri din orașe din întreaga lume.
Lucrările lui Banksy pornesc de la 300 de euro, la Artmark
Lucrările lui Banksy au fost formate din scena underground din Bristol, care a implicat colaborări între artiști și muzicieni. Potrivit autorului și designerului grafic Manco Tristan și Home Sweet Home, Banksy, „s-a născut în 1974 și a crescut în Bristol, Anglia. Fiul unui tehnician fotocopiator, el a fost instruit ca măcelar, dar s-a început să se implice în graffiti în anii 1980, în Bristol”.
Acum, piese ale artistului stradal Banksy sunt scoase la licitație în cadrul Licitaţiei de Sânziene, organizată de Artmark. Nouă piese de grafică semnate de celebrul artist stradal Banksy vor fi scoase la vânzare, joia viitoare, în cadrul Licitaţiei de Sânziene – „Colecţia de Grafică Europeană a familiei Bujoiu” – organizată de Artmark.
„Artistul proscris Banksy a şocat sistemul socio-politic de peste două decenii cu arta sa politică, infracţiunile sau trucurile curajoase, conducând o mişcare artistică revoluţionară, chiar dacă identitatea lui rămâne în continuare învăluită în mister”, declară Artmark, într-un comunicat.
Printre renumitele piese de grafică semnate de Banksy care au preţul de pornire de 300 de euro în licitaţie sunt: „Fetiţa cu balonul roşu„, „Love is in the air„, „Keep it real”, „Bomb hugger”, „Petrol corupt”, „Poliţistul vesel”. De asemenea, sunt scoase la vânzare lucrările „Pulp fiction„, „Vânătorii de cărucioare”, „Plăceri superficiale„.
Licitaţia se va desfăşura în format hibrid – online, prin telefon sau fizic la Palatul Cesianu-Racoviţă, unde sunt expuse şi piesele de grafică.